Skip to content

H OMIΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

25/11/2010

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ:  

Σπούδασε ιστορία, γεωγραφία και αρχαιολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.  Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και της Θεσσαλονίκης, στην Ανώτ. Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης της Σχολής Δημοσίας Διοικήσης και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.   Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του, ως συντονιστή στην εκδήλωση του ΒΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Παλαιά Βουλή την 24/11/2010.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν νομίζω η χώρα μας να έχει βρεθεί ποτέ σε μία τόσο κρίσιμη καμπή μετά τον πρώτο χρόνο του εμφυλίου, την περίοδο δηλαδή όπου οι μεν Βρετανοί είχαν δηλώσει ότι αδυνατούσαν να της συμπαρασταθούν, οι δε Αμερικανοί ακόμη εξέταζαν αν ήταν όντως εφικτή η παραμονή της Ελλάδος στην Δύση.

Τώρα οι κίνδυνοι έρχονται από αλλού, αλλ’ οι απειλές που αντιμετωπίζομε δεν είναι δυνάμει λιγώτερο καταλυτικές, από εκείνες με τις οποίες βρεθήκαμε τότε αντιμέτωποι.

Καθώς οι λέξεις έχουν αδυνατήσει από την αμετροέπεια και την κενότητα του δημοσίου λόγου, η πολύπλευρη κρίση είναι δυσκολότερο να περιγραφεί. Αφήνω στην άκρη την πολιτισμική υπανάπτυξη, αφήνω στην άκρη το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί σε μία κοινωνία χωρίς ελπίδα. Επίσης προσπερνώ το σύνθετο πρόβλημα των μεταναστών.

Η ύφεση στην οποία η χώρα αδιέξοδα βυθίζεται, είναι μία από τις πλευρές του προβλήματος, φοβούμαι όμως, ότι – παρά την φρίκη της και τα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινα δράματα που προκαλεί – δεν είναι η πιο επώδυνη διάσταση της κρίσης. Μία άλλη της, φοβούμαι ανεξίτηλη όψη, είναι η τροπή που παίρνουν τα εθνικά μας ζητήματα, όσοι δε άκουσαν τι είπε προχθές ο Βασίλης Μαρκεζίνης στην Θεσσαλονίκη, γνωρίζουν πως καίριες παραχωρήσεις στην ουσία ήδη έγιναν και πως άλλες επίκεινται, που ισοδυναμούν με οριστικό ακρωτηριασμό. Τα στοιχεία που διαθέτομε δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζομε αν η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα του οικονομικού καταποντισμού τα χώρας ή αν μεθοδεύτηκε ή επί τέλους αν έλαβε την έκταση που έχει ο καταποντισμός αυτός, προκειμένου να δεχθεί αδιαμαρτύρητα η Ελλάδα ξένες επιταγές και επιθυμίες που όχι μόνον δεν την εξυπηρετούν, αλλ’ αντιθέτως την βλάπτουν, και που αφορούν σε ευρύτατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που μεθοδεύονται ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αλλά επιτρέψτε μου να πω ως ιστορικός, πως η χώρα μας στο παρελθόν είχε συχνά δεχθεί, λόγω γεωγραφικής θέσεως, παρόμοιες προκλήσεις, στις οποίες η ηγεσία της είχε απαντήσει με τρόπο υπερήφανο, άξιο της εθνικής μας ιστορίας. Μια τέτοια δε στάση ενέχει ενίοτε πολύ μεγαλύτερο ρεαλισμό, απ’ ότι το να κύπτει κανείς ευπειθώς τον αυχένα. Επί πλέον, η στάση αυτή, φέρει μέσα της το σπέρμα της ανόρθωσης, το σπέρμα της τελικής νίκης, ιδίως αν συνοδεύεται από την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, τις οποίες ακούσια προσφέρουν στους Μικρούς οι αντιζηλίες των Μεγάλων.       

Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι η κρίση ηγεσίας, κρίση που περικλείει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, με πρώτα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εξελίσσεται σε μια μείζονα κρίση νομιμότητας. Η κυβέρνηση στηρίζεται σε λιγώτερο από 20% του λαού, την ώρα που η νεολαία σε ποσοστό που υπερβαίνει το 75% γυρίζει μαζικά την πλάτη στον πολιτικό βίο. Με άλλα λόγια κυρίες και κύριοι, η χώρα δεν είναι κυβερνήσιμη. O δε πολιτικός κόσμος έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος παλαιότερα έστησε, ούτως ώστε να μπορεί ανενόχλητος να αυθαιρετεί και να λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο. Η κοινωνία τον αποστρέφεται, σε λίγο ίσως ανοιχτά θα τον απειλεί, και το Σύνταγμα που ο ίδιος ιδιοτελέστατα κατασκεύασε, δεν του παρέχει σήμερα διεξόδους, με αποτέλεσμα να μην του απομένει παρά η προσπάθεια περαιτέρω εξαπάτησης του λαού, προσπάθεια που πλέον δείχνει σαφέστατα τα όριά της, και βέβαια η καταστολή. Όπως επίσης το Σύνταγμα δεν παρέχει διεξόδους και στην Κοινωνία.

Η αναλγησία, ο κυνισμός που συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον πολιτικό κόσμο, η ατιμωρησία με την οποία επιδεικτικά θωρακίζεται, οι παιδαριώδεις προσπάθειες αποδείξεως του εναντίου με τις συγκροτούμενες κοινοβουλευτικές δήθεν εξεταστικές επιτροπές, αυξάνουν γι’ αυτούς εκ μέρους του λαού το αίσθημα αγανάκτησης, ταπείνωσης και οργής.  Και πάλι ως ιστορικός μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ακριβώς εκείνα που απαρέγκλιτα απαντώνται στις προνομιούχες τάξεις που, χωρίς να το υποψιάζονται, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, στην παραμονή της κατάλυσής τους.  

Δύο δρόμοι διαφαίνονται, με όχι απίθανο φόντο, αυτό μιας νέας εθνικής τραγωδίας. Ο πρώτος είναι απλώς μια έκρηξη τυφλής οργής και απόγνωσης. Ο δεύτερος είναι, μέσα από τους κλυδωνισμούς της πολύπλευρης κρίσης και έχοντας απέναντι αμυνόμενο, το καταρρέον σύστημα να δίνει μάχες οπισθοφυλακής, μάχες φονικές απελπισίας, η ανάληψη εκ μέρους της Κοινωνίας μιας γενναίας προσπάθειας πλήρους ανανέωσης των πολιτικών μας θεσμών, αλλά και, σε μεγάλο βαθμό, και των προσώπων που μετείχαν στον δημόσιο βίο τα τελευταία 30 – 35 χρόνια, και των οποίων απεκαλύφθη πια, με τον πιο ωμό και επώδυνο για τους πολλούς τρόπο, η ανεπάρκεια, η ιδιοτέλεια και γενικώς η επιζήμια για τα κοινά συμπεριφορά.  Τούτο δε, ώστε το σκάφος της Πολιτείας να μπει επί τέλους σε λιμένες υπήνεμους. Μιας Πολιτείας μονιασμένης και συναδελφωμένης με την Κοινωνία, και ευρισκομένης με αυτή σε μόνιμη σχέση αλληλεξάρτησης και συνεργασίας.

Αυτόν το δεύτερο δρόμο, τον γενναίο, τον νηφάλιο και τον υπεύθυνο, σας προσκαλεί απόψε δι’ εμού το ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, βήμα ελεύθερου πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, να αναζητήσομε σ’ αυτήν την ιστορικώτατη αίθουσα, μέσα από τις εισηγήσεις των επιλέκτων πολιτών που θα λάβουν τον λόγο, καθώς και – και θα ‘λεγα κυρίως – μέσα από την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων που θα ακολουθήσει εκ μέρους όλων υμών.

Κι επειδή δεν αρμόζει στον συντονιστή μιας συζήτησης να κλέβει τον χρόνο από τους βασικούς ομιλητές, δίνω αμέσως τον λόγο στον πρώτο ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Γεννηματά.   

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: