Skip to content

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ κας ΠΙΕΡΙΔΟΥ

27/11/2010

Προς το ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παρευρέθηκα χθες στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, για τη σύσταση του Βήματος Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή κι έχω να επισημάνω τα εξής :

Κατ’ αρχήν, χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας και συμφωνώ με την Ιδρυτική Διακήρυξή σας και για τον λόγο αυτό την έχω ήδη υπογράψει και την έχω παραδόσει στην γραμματεία σας.

Διαφοροποιώ την θέση μου όμως, ως προς την θέση σας για το θέμα, που αφορά την Εκκλησία και την ιδιωτικοποίησή της, καθώς και την σχετική άποψη του κ. Παναγιώτη Γεννηματά, όπως αυτή διατυπώθηκε στην χθεσινή ομιλία του.

Λάθη έγιναν παντού. Αλλά θεωρώ πως δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν την προσπάθεια!  Επιτέλους, ας σταματήσουμε να βλέπουμε τί μάς χωρίζει και ας δούμε τί μάς ενώνει! Κι αν αυτό που μάς ενώνει είναι η αγάπη για την χώρα αυτή, την Ελλάδα μας, ας βάλει ο καθένας μας για λίγο τον εγωϊσμό του στο ντουλαπάκι της λήθης κι ας καταθέσουμε τους εαυτούς μας και τις αφυπνισμένες μας συνειδήσεις στην τράπεζα της ελπίδας, για το μέλλον αυτού του τόπου!

Χθες αναφέρθηκαν αρκετά για τα κακώς πραχθέντα των πολιτικών από τα χρόνια της μεταπολίτευσης έως τις μέρες μας… Καλώς ειπώθηκαν, διότι κάποιοι γνώριζαν σχετικές λεπτομέρειες, ενώ κάποιοι άλλοι όχι… Είναι εύκολο να μιλάμε για τα λάθη του παρελθόντος και ακόμη πιο εύκολο για λάθη άλλων. Το δύσκολο είναι να παίρνουμε αποφάσεις, ευθύνες και να αναλαμβάνουμε ενεργό δράση, έχοντας ολοκληρωμένο σχέδιο και γνώση, με γνώμονα το κοινό καλό και συμφέρον.

Θα ήθελα μία απάντηση παρακαλώ, ως προς το σήμερα, έπειτα από αυτήν την συνάντηση, τί έχει αλλάξει και σε τί μπορώ να ελπίζω;  Σας ρωτώ με ευθύτητα και ειλικρίνεια, σαν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που είμαι, που νοιάζομαι κι αγαπώ την πατρίδα μου και θλίβομαι για την κατάντια μας. Διότι περί κατάντιας πρόκειται…

«Μην παρακαλώ σας, μη λησμονάτε την χώρα μου…» λένε οι στίχοι του ποιητή κι έτσι θα κλείσω το ηλεκτρονικό μου γράμμα…

Να είστε καλά. Με εκτίμηση,

Πιερίδου Σοφία

4 Σχόλια leave one →
 1. 03/12/2010 10:39

  Αγαπητή κα Πιερίδου,

  Εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας σας ευχαριστούμε για την ηλεκτρονική σας επιστολή.
  Ακούγεται ίσως κοινότοπο, αλλά η αίσθηση της αξιοπρεπούς απόγνωσης, η οποία διατρέχει τον λόγο σας, χαρακτηρίζει όλους εμάς στο Βήμα Δημοκρατίας και, αναμφίβολα, μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Εύλογο το ερώτημά σας για το «επόμενο βήμα», εύλογη και η ανάγκη για κάποιο μήνυμα ελπίδας που να αντισταθμίσει την ζοφερή πραγματικότητα.

  Δεν θα σταθώ στα πεπραγμένα των τελευταίων δεκαετιών, αφού τα έχουμε ακούσει από πολλούς και ο καθένας από μας έχει την γνώση ή την κριτική σκέψη να τα αξιολογήσει. Δεν είμαστε «βίαιοι επαναστάτες», ούτε ακτιβιστές, ούτε πρόκειται να αντιδράσουμε με τρόπο αναξιοπρεπή. Ούτε έχουμε κάποιον ηγέτη να μας καθοδηγεί. Ωστόσο, μην έχετε καμμία αμφιβολία πως όταν ο χρόνος ωριμάσει ο λαός θα αναδείξει την ηγεσία του. Υπάρχουν πολλοί υγιείς πολἰτες ανάμεσά μας, οι οποίοι αντιδρούν στην απαξίωση, στην υπανάπτυξη, στα αδιέξοδα του σημερινού πολιτικού συστήματος. Επί πλέον, αντιδρούν, ο καθένας με τον τρόπο του, στον πνευματικό ακρωτηριασμό στον οποίο μας υποβάλλουν ως μονάδες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ως κοινωνία στην σχέση μας με το κράτος και άλλους λαούς. Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε ότι έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για την συσπείρωση των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, θεωρήσαμε πως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ο διάλογος, μία μορφή επικοινωνίας η οποία έχει κακοποιηθεί από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Διάλογος ενωτικός φυσικά και όχι διασπαστικός, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε. Μἑσα σε αυτό το πλαίσιο ακούστηκαν στην πρώτη μας εκδήλωση απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνούσαν όλοι. Προσωπικά, δεν συμφωνώ με την επάνοδο στην δραχμή, αν και δεν μπορώ να το εξηγήσω με όρους οικονομίας ή τραπεζικής. Δεν συμφωνώ ούτε στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, όπως αυτός εννοείται, ως πράξη αμιγώς πολιτική δηλαδή. Η εκκλησία δεν είναι ένας απλός οργανισμός, υπήρξε ιστορικά και είναι ακόμα στοιχείο εθνικής συνοχής. Αν καταλυθεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο, το οποίο αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει.

  Είναι καλό που ακούγονται και αιρετικές απόψεις, δεν ενοχλεί. Τουναντίον, προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία στο εγχείρημά μας, αφού απομονώνοντας τις διαφωνίες μας επικεντρωνόμαστε στα ουσιώδη, αυτά που τελικά μας ενώνουν, ώστε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Μείνετε μαζί μας, θα επανέλθουμε.

  Με τιμή,

  Ευτυχία Γιαννούλη,

  Αρχαιολόγος

 2. 03/12/2010 10:42

  Αγαπητή κα Πιερίδου,

  Εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας σας ευχαριστούμε για την ηλεκτρονική σας επιστολή.
  Το Βήμα Δημοκρατίας προσπαθεί να κάνει πιο σαφείς τις μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις τις οποίες πρέπει μια ενδεχόμενη Συντακτική Εθνοσυνέλευση να λάβει υπόψη της στην σύνταξη ενός νέου Συντάγματος. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην άποψη ότι δεν φταίνε οι πολιτικοί για την αναποτελεσματικότητά τους, αλλά το όλο σύστημα που την εκτρέφει. Στο πλαίσιο αυτό το ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ καλεί εξέχοντες πολίτες, διακεκριμένους στον κοινωνικό στίβο, να καταθέσουν την άποψή τους ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς κατέθεσε τις προτάσεις του, όπως θα καταθέσουν και οι υπόλοιποι που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι απαραίτητο όλοι να συμφωνούμε με όλες τις προτάσεις. Αν σας παρηγορεί το γεγονός, ούτε εγώ συμφωνώ με την πρόταση ιδιωτικοποίησης της Εκκλησίας, θεωρώ ότι στην Ελλάδα η Εκκλησία πρέπει να είναι ασφυκτικά ελεγχόμενη από την Πολιτεία γιατί η ενότητα της Πολιτείας εξαρτάται άμεσα από την ενότητα της Εκκλησίας. Στο τέλος όμως αυτής της διαδικασίας θα έχουμε όλοι μας συνειδητοποιήσει καλύτερα τις ρίζες των προβλημάτων, αλλά και τις πιθανές θεραπείες.

  Στην εκδήλωσή μας στην Παλαιά Βουλή έγινε μια πολύ καλή αρχή, ελπίζουμε να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο διανοητικότητας αλλά και πολιτικού ρεαλισμού. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να προβληματίζονται στην κοινωνία μας για τις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις μιας και αυτή την δουλειά δεν την κάνουν αυτοί οι οποίοι όφειλαν: τα Πανεπιστήμια και τα πολιτικά Κόμματα.

  Δημήτριος Ζιαμπάρας,

  Δικηγόρος

 3. Πάνος Μπρούσκαρης permalink
  04/12/2010 00:15

  Συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα ιδιωτικοποίησης της Εκκλησίας. Οι παπάδες εξασφαλίζουν άνετα τα προς το «ευ ζην». Δεν χρειάζεται να ενισχύουμε την οικονομική τους ευμάρεια μέσα από το υστέρημά μας.
  Επίσης έτσι, ίσως σταματήσει η εκμετάλλευση των μαζών των (πιστών?) από την πολιτική εξουσία.

  Φιλικά,
  Π. Μπρούσκαρης

 4. 06/12/2010 23:55

  Για μένα, ουσιώδες θεμέλιο της «επαναστατικής» τρόπον τινά οικοδομής που επιχειρούμε να δημιουργήσουμε είναι να θάψουμε στα θεμέλιά της τις έννοιες – ιδεολογήματα «Δεξιά – Αριστερά». Μόνον έτσι θα στεριώσει…
  Διότι η Δεξιά και η Αριστερά είναι πολιτικά-ιστορικά φαινόμενα που εξαντλήθηκαν και εκκενώθηκαν από κάθε περιεχόμενο στις αρχές του 21ου αιώνα. Στις νέες προκλήσεις πρέπει να απαντήσουμε με μια νέα διαλεκτική, που ελπίζω να ανακαλύψουμε μαζί.

  Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
  Δικηγόρος Αθηνών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: