Skip to content

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ

06/12/2010

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ :  

Ο κ. Θεόδωρος Πολυζωίδης ανήκει στον χώρο της οικονομίας, εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλη εμπορική επιχείρηση προμήθειας πρώτων υλών. Συμμετείχε ενεργά στην μεταδικτατορική κίνηση «Νέες Πολιτικές Δυνάμεις» και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΟΔΗΣΟ.  Από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ.

Ακολουθούν τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του στην εκδήλωση του ΒΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Παλαιά Βουλή την 24/11/2010.

Θα μιλήσω απλά και απερίφραστα.   Από τους προηγούμενους ομιλητές περιγράφτηκε διεξοδικά η σημερινή καθοδική πορεία της οικονομίας μας. Εάν αυτή δεν αναστραφεί, στο τέλος η έκταση της καταστροφής θα είναι συγκρίσιμη μόνο με την αντίστοιχη της Μικρασιατικής καταστροφής, αναγόμενη στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε.

Τότε, η Ελλάδα είχε κατακλυσθεί από ενάμισυ εκατομμύριο εξαθλιωμένους πρόσφυγες, συσσώρευτηκαν τεράστια κοινωνικά προβλήματα και ανισότητες που τελικά οδήγησαν στον Εμφύλιο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η Ελλάδα να καταστεί χώρα περιορισμένης Εθνικής κυριαρχίας.  Τώρα, οδηγούμεθα ταχέως στην οικονομική σύνθλιψη των μεσαίων στρωμάτων, γεγονός που θα δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου, οικονομικά εξαχριωμένων, συμπολιτών μας χωρίς να υπολογίζουμε το ένα εκατομμύριο παρανόμων μεταναστών που έχει κατακλύσει την χώρα.  Αφήνω σ’ εσάς να εξάγετε τα συμπεράσματα για τις συνέπειες και το σκηνικό κοινωνικής κρίσεως που θα δημιουργήσει.

Υπάρχει ελπίδα;  Αναμφίβολα ναι.  Η Ελλάδα έχει απεριόριστες δυνατότητες και δυναμικό που εάν απελευθερωθεί, είναι σε θέση πολύ γρήγορα να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσει σε δυναμική και ταυτόχρονα ποιοτική ανάπτυξη.  Τί κρατάει δέσμιο αυτό το δυναμικό;  Προφανώς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα στο οποίο οφείλεται η χρεωκοπία της χώρα μας.

Εμείς οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ πιστεύουμε ότι μετά την Μεταπολίτευση και ειδικότερα από το 1981 και μετά, στήθηκε μεθοδικά μια γιγαντιαία επιχείρηση διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, την έκταση της οποίας μόλις τώρα αντιλαμβανόμεθα.

Για να επιτευχθεί αυτό απρόσκοπτα, έπρεπε να προηγηθεί η στρέβλωση του πολιτικού μας συστήματος.  Έτσι προχώρησαν στην παραβίαση της βασικής αρχής της Δημοκρατίας που είναι η διάκριση των εξουσιών και η οποία εξασφαλίζει τον έλεγχο των πράξεων της Διοίκησης.

Ψηφίζαμε για εκλογή βουλευτών – νομοθετών και, αντ’ αυτών, μας προέκυπτε η εκτελεστική εξουσία, η οποία με το συνεχή εκβιασμό που ασκούσε και ασκεί επί της Βουλής, δηλαδή με το να θέτει θέμα εμπιστοσύνης πρακτικώς επί όλων των νομοθετημάτων, έχει πετύχει την πλήρη απονεύρωση και χειραγώγηση της νομοθετικής και ελεγκτικής εξουσίας.   Σε τελευταία ανάλυση και μέσω του συστήματος ανακυκλώσεως των μελών των πολυπληθών Υπουργικών Συμβουλίων, περίπου 100 μέλη του Κοινοβουλίου καταλάμβαναν θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

Σ΄ αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την τεράστια ευθύνη της ανεύθυνης και αλλοπρόσαλης αριστεράς αυτού του τόπου που αφ’ ενός μεν ουδόλως αντέδρασε στο σκηνικό διαφθοράς, διαπλοκής και συναλλαγής που κυριαρχούσε όλα αυτά τα χρόνια, αφ’ ετέρου δε, υιοθετούσε άκριτα το οποιοδήποτε ακραίο αίτημα πρόβαλαν οι συντεχνίες αυτής της χώρας.

Υπάρχει έστω και ένας από εμάς που πιστεύει ότι το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να κάνει την μεγάλη υπέρβαση και να αλλάξει τις δομές της χώρας;  Άραγε, η ριζική αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος δεν είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση του δυναμικού της χώρας μας;

Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ  πιστεύουμε ότι αυτή η μεγάλη αλλαγή είναι εφικτή μόνο αν αρχίσει από τη ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.   Ήδη, από τον Ιανουάριο 2009, πρώτοι θέσαμε το αίτημα συγκλήσης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ για την θέσπιση ενός νέου, πατριωτικού και ριζοσπαστικού Συντάγματος το οποίο θα κατοχυρώνει την πλήρη ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ.

Χωρίς να υπεισέλθω σε ειδικά ζητήματα, μπορώ να πω ότι το Σύνταγμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω θεμελιώδεις προβλέψεις :

– Πολίτευμα Προεδρικής Δημοκρατίας, με χωριστές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Κοινοβουλίου, χωρίς την δυνατότητα πρόωρων εκλογών και με ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού.

– Κοινοβούλιο με ισχυρές νομοθετικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπου όλοι οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας.

– Υποχρέωση της Κυβέρνησης να επιδιώκει ευρείες συναινέσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, χωρίς αυτή να κινδυνεύει από τυχόν καταψήφιση ενός νομοσχεδίου της.

– Θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων που θα έχουν δεσμευτικό αποτέλεσμα.

– Κατάργηση του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και των βουλευτικών προνομίων και θεσμοθέτηση πλήρους και  ουσιαστικής διαφάνειας του «πόθεν έσχες» όλων των κρατικών αξιωματούχων.

– Πλήρη και πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με επιλογή της ηγεσίας της από τους δικαστές και το Κοινοβούλιο, χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.

Πιστεύουμε ότι, στην προσπάθεια αυτή για την ριζική πολιτική μεταρρύθμιση, όλες οι ενέργειές μας πρέπει να γίνουν με πλήρη διαφάνεια και τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητος, όπως την ορίζει το Σύνταγμα και την συμπυκνώνει η ακροτελεύτεια διάταξή του.  Είναι κοινή μας αρχή και πεποίθηση ότι όλες οι πολιτικές εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του έθνους και του λαού!

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: