Skip to content

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ [ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤOY Β. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Θ. ΚΑΡΥΩΤΗ]

29/12/2010

 

[Με σκοπό να αποτελέσει  έναυσμα για σχολιασμό  αναδημοσιεύουμε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την 27.12.2010 γραμμένη από τον Ακαδημαϊκό κ. Βασίλειο Μαρκεζίνη και τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη.  Το  ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δεν αποδέχεται απαραιτήτως τις απόψεις των συγγραφέων.]

 

Η δια μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής Aποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) το 2004 από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρήθη, η απόφαση έγινε αμέσως αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την Ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, του έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της Μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιωματά της.

Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία – η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου – είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ’ αυτή της ΑΟΖ.

Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μέχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.

Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.

Κλειδί σ’ αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείται και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έγιναν από αμερικανικές εταιρείες πού, προφανώς, ειδοποίησαν τους Τούρκους γι΄αυτό και, πιθανώς, είναι ζήτημα χρόνου προτού οι τελευταίοι αρχίσουν να προκαλούν την Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή.

Τελευταία ακούονται πολλά γύρω από την παλαιά Αμερικανική ιδέα περί συνεκμεταλλεύσεως. Η συνεκμετάλλευση δεν οδηγεί πουθενά, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και γι΄αυτό ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Συνεκμετάλλευση λοιπόν θα είναι τραγικό λάθος με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας και για άλλους οικονομικούς πόρους, όπως την αλιεία.

Εν όψει των ανωτέρω, η Ελλάδα, ακολουθούσα το παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ ΗΠΑ, Ρωσία, των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ, Ισραήλ) πρέπει να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του 1982.

Τα ανωτέρω μπορούν να γίνουν με την ψήφιση νόμου που να δημιουργεί ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες και εν συνεχεία να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ. Μετά θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο προς καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής.

Βεβαίως, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τέτοια κίνηση, όπως έπραξε και πρόσφατα με την Κύπρο. Νομικώς όμως αυτό είναι αδιάφορο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι η προσχώρησή της στην Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας είναι μια από τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

Βεβαίως, η «χώρα των μηδενικών διαφορών» θα μπορούσε, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, να επανέλθει στις παράνoμες παραβιάσεις του εναερίου και υδάτινου χώρου μας. Επιθυμεί όμως να καταστρέψει την εικόνα ότι «έχει αλλάξει» που και η ίδια αλλά και οι εν Ελλάδι υποστηρικτές της, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να δημιουργήσουν;

[πηγή:  DefenceNet]

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:  Ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης διετέλεσε Καθηγητής στο Κέημπριτζ, την Οξφόρδη, το Λονδίνο, το Λάηντεν (Ολλανδία) και το Ώστιν του Τέξας (ΗΠΑ). Επιπλέον, έχει διδάξει σε είκοσι πέντε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Mέριλαντ (University College) στις ΗΠΑ.

3 Σχόλια leave one →
 1. 29/12/2010 18:01

  Με δεδομένο ότι, όπως αναφέρεται στην ανοικτή αυτή επιστολή, η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ’ αυτή της ΑΟΖ, καταδεικνύει άλλη μία εγκληματική παράλειψη των πολιτικών της μεταπολίτευσης σε βάρος της οικονομίας και της Εθνικής μας κυριαρχίας.
  Άραγε δεν υπάρχει κάποιος τρόπος προσφυγής των Ελλήνων πολιτών σε όργανα της Ε.Ε. εναντίον αυτών των γελοίων ατόμων-πολιτικών που με τις ενέργειες και παραλείψεις τους έβλαψαν όχι μόνο την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα ;
  Ίσως οι εξαίρετοι και επιφανείς συντάκτες της ανοικτής αυτής επιστολής θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν σχετικά.

 2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΓΛΟΥ permalink
  31/12/2010 20:46

  Ενδιαφέρομαι να ακούσω προτάσεις ειδικών για άσκηση πίεσης από την πλευρά μας (πολιτών), προς τους πολιτικούς μας, γι αυτό το σημαντικό θέμα. Η συλλογή υπογραφών πολιτών επισυναπτόμενη της πρότασης του κου Μαρκεζίνη, μπορεί να πιέσει, μπορεί να δρομολογήσει ενέργειες;
  Ας προσπαθήσουμε για την Πατρίδα μας, για τα παιδιά μας. Αξίζει. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Θεοδωράκογλου Κων/νος

 3. 10/01/2011 16:18

  Με κίνητρο τις αμφιβολίες που δημιουργούν σε όλους μας η φανερή πλέον άσκηση μυστικής διπλωματίας εκ μέρους του πρωθυπουργού, επιτρέψτε μου να σας υποβάλλω μια σκέψη μου ελπίζοντας ότι έτσι βοηθάω στην μελέτη των πολιτικών φαινομένων των ημερών και για δική σας περαιτέρω ανάλυση.
  Υπόθεση εργασίας: Οι δύο πρωθυπουργοί, στις κατ’ ιδίαν συνολικά πολύωρες συνομιλίες τους, έχουν καταλήξει σε συμφωνίες που δεν θα μπορούσαν ακόμη να ανακοινώσουν, φοβούμενοι αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Στην συνέχεια, ενώπιον των Τούρκων διπλωματών και του ίδιου του συνομιλητή του κ. Ερντοάν, ο κ. Παπανδρέου καταγγέλει την Τουρκική τακτική και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, με τον κ. Ερντοάν να μην χάνει το ύφος ικανοποίησης από την πρόοδο των διαπραγματεύσεών του με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Νταβούτογλου να συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι «με την Ελλάδα κάνομε ήδη μπίζνες».
  Υπ’ όψιν ότι ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να αναφέρει ως θέμα προς επίλυσιν το ξεπερασμένο πλέον θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, ενώ ο καθορισμός των ΑΟΖ θα έπρεπε να είναι το θέμα, και όχι βέβαια μόνο στο Αιγαίο !
  Μήπως γιαυτό η αναγγελία υπαγωγής μας στο μηχανισμό στήριξης και απώλειας “μέρους” της Εθνικής μας κυριαρχίας έγινε από το Καστελόριζο ;
  Μήπως, το εξάλλου μάλλον πτωχό σε υδρογονάνθρακες, Αιγαίο υπερπροβάλλεται για να ξεχνάμε το εκτός Αιγαίου Καστελόριζο και την τεράστια σημασία του για τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ σε περιοχές πλουσιότατες σε φυσικό αέριο ; Τυχαίο ;
  Φανταστείτε, με βάση πάντα την αρχική υπόθεση εργασίας, να έχουν ξεπουληθεί εθνικά μας συμφέροντα και τα ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για το ότι ο κ. Παπανδρέου τα είπε χύμα, σταράτα και με θάρρος στους Τούρκους !

  Υ.Γ.: Εάν με τις υποψίες μου παρεκτρέπομαι, να ληφθεί παρακαλώ υπ’ όψιν ότι έχομε να κάνομε με παράτυπη και αντισυνταγματική μυστική διπλωματία εκ μέρους του πρωθυπουργού, γεγονός το οποίο προσπαθεί να διασκεδάσει με επικοινωνιακές μεθοδεύσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: